artiesten

Christina KubischDe Duitse Christina Kubisch aarzelde lange tijd tussen beeldende kunst en muziek, totdat ze zich realiseerde dat elektronica de twee bijeen bracht in de vorm van geluidsinstallaties. De in 1948 in Bremen geboren Kubisch studeerde in de jaren zestig en zeventig achtereenvolgens aan de kunstacademie in Stuttgart (schilderen), het conservatorium in amburg (fluit, piano, compositie), de jazzacademie in het Oostenrijkse Graz en aan diverse academies in Zwitserland, om vervolgens aan het conservatorium in Milaan een opleiding ophet gebied van de elektronische muziek af te ronden.

Na in de tweede helft van de jaren zeventig vooral als musicus actief geweest te zijn, stopt ze in 1980 met optreden en richt ze zich volledig op het maken vamn geluidsinstallaties. Ze verdiept zich in de elektromagnetische geluidsinductie en ontwikkelt tal van concepten en installaties waarbij electromagnetische straling verklankt wordt, ook wel ‘electromagnetische tuinen’ of ‘jardins electromagnetique’ genoemd. Daarnaast werkt ze met zonne-energie en ultraviolette straling.

Vanaf de jaren negentig heeft Kubisch tal van grote solotentoonstellingen, is vertegenwoordigd op festivals en wordt als gastdocent of ‘artist in residence’ uitgenodigd door academies over de hele wereld.

De laatste twee decennia is Christina Kubisch ook weer actief als componiste. Haar stuk ‘Nostalgico’ voor accordeon en tape (1999) won een prijs op een festival in Heidelberg. Hetzelfde jaar oogstte ze veel bewondering met het ruim twintig minuten durende ‘Altgerä`uscharchiv’, een collage samples van tientallen scheeps-, fiets-, slee-, koe- en deurbellen. Beide stukken zijn terug te vinden op haar cd ‘Vier Stücke 9Four Pieces)’ uit 2000.

Tijdens )toon) zal Christina Kubisch in het centrum van Haarlem een ‘Elektrische Wandeling’ uitzetten, waarbij bezoekers met behulp van een speciale koptelefoon het ‘elektromagnetische zenuwstelsel’ van de stad zal kunnen ervaren.

Website Christina Kubisch:
website

Kubisch’ muziek wordt uitgebracht door Edition RZ:
website

De meest recente cd’s van Christina Kubisch worden uitgebracht door Semishigure:
website