artiesten

FaustIn boek ‘Krautrocksampler’, het standaardwerk over de Duitse psychedelische rock in de jaren zeventig, schreef Julian Cope: ‘There is no group more mythical than Faust’. Het Duitse collectief kan nog immer beschouwd worden als de schakel tussen de avantgarde van de jaren zestig en de elektronischer ‘noise’ en ‘drones’ van de jaren negentig en was van invloed op zowel rock en dance als op de academische muziek.

Faust ontstond eind jaren zestig als collectief van een half dozijn musici met wortels in de jazz, psychedelische rock en performancekunst. Onder hen op dat moment al toetsenman Hans Joachim Imler, bassist Jean Hervé Peron, slagwerker Werner ‘Zappi’ Diermaier en percussionist Armulf Meifert.

De Faustmusici lieten zich ondermeer inspireren door de Amerikaanse avantgardist Tony Conrad en diens Newyorkse Theatre of Eternal Music uit de vroege jaren zestig. In 1972 namen Peron en Diermaier samen met Conrad zelfs het album ‘Outside the Dream Syncicate’ op.

De groep speelde vier albums vol uitwaaierende psychedelische ‘noise’, hypnotiserende ‘drones’ en vervreemdende dub-experimenten. Platen die ook qua verpakking – de debuut-lp was van transparant vinyl, gestoken in een transparante plastic hoes! – op z’n zachtst gezegd excentriek waren. Bestsellers werden het in eerste instantie niet, maar de albums zouden van immense invloed blijken. Eerst op Britse avantgardegroepen als Henry Cow, Throbbing Gristle en This Heat. En later, in de jaren negentig op een hele generatie nieuwe Duitse bands zoals Mouse on Mars en Funkstörung. In 1975 was het afgelopen met Faust en ging ieder weer zijns weegs, maar vijftien jaar later volgde er een reünie, inclusief de eerste Amerikaanse concerten van de groep plus een hernieuwde samenwerking met Tony Conrad. In 1999 verscheen het zeer goed ontvangen album ‘Ravviando’ met ondermeer de nieuwe Amerikaanse ‘spaced out’ gitarist Steven Wray Lobdell. En in 2004 maakte de groep samen met de Amerikaanse ‘industrial hiphop’-formatie Dälek nog het alom bejubelde ‘vijf sterren’ album ‘Derbe Respect, Alder’.

Onenigheid over de verder te volgen muzikale koers, leidde in 2005 tot een splitsing. Peron en Diermaier zochten enkele nieuwe musici om mee samen te werken. Ook deze groep geeft zo nu en dan concerten onder de naam Faust. In Haarlem is echter de formatie rond originele toetsen- en elektronicaman Hans Joachim Irmler te zien, met verder gitarist Steven Wray Lobdell, bassist/fluitist Michael Stoll en percussionist Lars Paukstat , die sinds de heroprichting deel uitmaken van de groep. En als verrassende nieuwkomer slagwerker Jan Fride, de man die tussen 1967 en 1977 drummer was van de ook al zo roemruchte Krautrockformatie Kraan.

Het )toon)-concert maakt deel uit van een zeldzame, korte internationale Faust tour. Het is de eerste keer sinds 1995 dat de groep live in ons land te zien is.

The Faust Pages:
website

Hans Jochim Irmler en het Klangbad label:
website

Foto’s van Faust in de huidige line-up, live zomer 2005:
website

Website Steven Wray Lobdell:
website