artiesten

Michael Fakesch (Funkstörung) + FM Einheit + Radion + Lukas SimonisDe twee mannen van Funkstörung mogen wel tot de ultieme omnivoren van de Duitse elektronische muziek gerekend worden. En hun artistieke bevlogenheid beperkt zich niet tot muziek. De van oorsprong vanuit München opererende Michael Fakesch en Chris de Luca begonnen hun loopbaan als Funkstörung met een serie releases op Acid Planet, een sublabel van het Nederlandse Bunker Records. Dat was nog behoorlijk ‘straight forward’ techno voor de dansvloer. Maar al snel kreeg het tweetal last van Autechre-achtige trekjes, wat te horen was op schijven die op het eigen Musik Aus Strom label werden uitgebracht. Vanaf dat moment waaierde de muziek van het duo alle kanten uit. Op recente schijven klinken ze met behulp van gastvocalisten en –rappers regelrecht ’pop’. Maar tegelijk gingen ze met de dubbel-lp ‘Return to Planet Acid’ afgelopen jaar terug naar hun oorspronkelijke techno-dance geluid van begin jaren negentig. En passant maakten ze ondermeer remixen voor ondermeer Faust (te vinden op het ‘Freispiel’-album van de oude Krautrockers) en werkten mee aan het album ‘Public Recording’ van de Deense zangeres Gry Bagøien en de voormalige Einstürzende Neubauten-slagwerker FM Einheit.Samen met het album ‘Disconnected’ uit 2004 werd er een boek inclusief DVD uitgebracht onder de titel ‘Isolated’. Het boek omvat meer dan honderd foto’s en collagewerken van meer tientallen kunstenaars uit de hele wereld, die gereageerd hadden op het verzoek van Funkstörung om een foto van fotograaf Mark McPherson te bewerken als hoesontwerp voor ‘Disconnected’. (De oproep leverde in totaal ruim duizend serieuze reacties op). Op de DVD tweeëndertig uiterst gevarieerde clips van een internationaal gezelschap videokunstenaars, inclusief remixen van de muziek.

In Grasland laat )toon) een selectie zien uit het boek en van de DVD.

Samen met FM Einheit zou Funkstörung in het Patronaat een speciaal concert geven, geïnspireerd door Tony Conrad en Faust. Wegens privé-omstandigheden is Chris de Luca plotseling verhinderd. Zijn plaats wordt ingenomen door drummer Radion en gitarist Lukas Simonis. Achter Radion gaat de veelzijdige Deventenaar Bart Folmer schuil: Slagwerker, DJ, VJ en beeldend kunstenaar. Hij werkte al veel en optalloze plaatsen in Europa met Funkstörung samen - zowel achter de drumkit als aan de video-laptop.

Lukas Simonis is een Rotterdamse muzikale duizendpoot, die in de jaren tachtig al bij de groepen Dull Schicksal en Trespassers W speelde en op dit moment ondermeer deel uitmaakt van AA Kismet en het roemruchte collectief Coolhaven. Daarnaast heeft Simonis veel als improvisator gewerkt.

Na afloop van deze speciale 'supersessie' zal Funkstörungs Michael Fakesch nog achter draaitafels of laptop plaatsnemen voor een dansbare finale.

Funkstörung:
website

Over het boek en de DVD ‘Isolated’:
website

Hoor Funkstörung live op Vpro’s 3voor12:
website

Bunker en Acid Planet Records:
website

FM Einheit:
)toon) pagina

Radion:
website

Lukas Simonis:
website