artiesten

In CameraDit nieuwe project van de Duitse musicus Christoph Heemann en de Belg Timo van Luijk produceert elektro-akoestische ‘drones’ en sluit daarmee naadloos aan bij Heemans vorige, en bekendste groep Mirror.

Heemann is een veteraan in de Duitse scene. In de jaren tachtig sloeg hij met zijn groep H.N.A.S. reeds een brug tussen de Krautrock en de ‘industrial noise’ van Britse groepen als Cabaret Voltaire en Nurse With Wound. In de jaren negentig werd hij de spil van de ‘underground-superproep’ Mimir, met verder ondermeer Legendary Pink Dot Edward Ka-Spel en de alomaanwezige Jim O’Rourke. Begin eenentwintigste eeuw investeerde hij al zijn creativiteit in Mirror, een duo met Andrew Chalk, dat drones – geluidswolken – produceerde waarbij industriële ‘veldopnamen’, traditionele muziekinstrumenten en elektronica tot een ambiënte kluwen worden gemixt en niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. In 2005 verscheen op het Duitse collectioneurslabel Some Fine Legacy het debuutalbum van Heemans nieuwste project, samen met Timo van Luijk, In Camera. Alleen op vinyl en in beperkte oplage levert het de ultieme onthaast-soundscape.

Van Luijk noemt zichzelf graag een ‘muzikaal boeddhist’ en is al een jaar of tien onder de naam Af Ursin aktief in de Belgische avantgarde. Met een instrumentarium dat nog het meest doet denken aan een keuken waar zojuist het kerstdiner is klaargemaakt, creëert hij minimalistisce soundscapes. Binnenkort wordt het tweede In Camera album verwacht onder de titel ‘Open Air’.

En het feit dat Christoph Heemann in het verleden behalve met de al genoemde Ka-Spel en Jim O’Rourke ook samenwerkte met Current 93, Merzbow, Tony Conrad en Faust is een extra motivatie om hem voor deze editie van )toon) uit te nodigen.

Christoph Heemann:
website

En:
website

Timo van Luijk:
website

Album In Camera:
website