artiesten

Joel Ryan, Frances-Marie Uitti en Evan ParkerDe Amerikaan Joel Ryan studeerde weliswaar bij de Mexicaanse filmcomponist en gitarist Jose Barroso en de klassieke Indiase meesters Ravi eb Lakshmi Shankar, maar hij is zelf toch in de eerste plaats een elektronica-pionier. Begonnen met analaoge electronica, vond hij in de jaren tachtig in de pc zijn nieuwe muzikale gereedschap. Hij ontwikkelde een unieke vorm van ‘real time processing’, waarbij hij ‘live’ het geluid bewerkt van een tegelijkertijd gespeeld traditioneel instrument. Een viool, saxofoon, stem, of noem maar op. Ryan kan met zijn apparatuur het geluid kopiëren en vermenigvuldigen alsof er een heel ensemble speelt, maar daarbij ook de verschillende kopiën weer bewerken. Meer nog dan een duet tussen twee musici is het alsof twee musici hetzelfde instrument bespelen.

Ryan, die ondermeer werkte bij het Amsterdamse STEIM en het Frankfurt Ballet is nog steeds verbonden aan het Instituut voor Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium. Als uitvoerend musicus maakt hij ondermeer deel uit van het Evan Parker Electro-Acoustic Ensemble en gaf hij veel concerten met Frances-Marie Uitti.

De in Amsterdam wonende Amerikaanse celliste Frances-Marie Uitti zorgde voor een bescheiden revolutie in de muziekwereld door een spelstijl te ontwikkelen waarbij ze twee strijkstokken tegelijk hanteert. Het inspireerde componisten als György Kurtag, Luis Andriessen en Luigi Nono om uitgaande van deze techniek speciaal werk voor haar te schrijven. Daarnaast werkt Uitti met electronicapioniers als Stephen Vietello en Joel Ryan. Sopraan- en tenorsaxofonist Evan Parker is één van de reuzen van de Britse impro-scene en befaamd om zijn ‘circular breathing’-techniek. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren zestig als Coltrane-adept, maar sloot zich in 1965 aan bij het Spontaneous Music Ensemble dat voor de Britse impro-jazz net zo’n katalysator is geweest als het ICP in ons land dat was. Sinds de jaren zeventig is Parker een van de grootste musici in het internationale improvisatienetwerk. Het afgelopen decennium verbreedde hij zijn belangstelling met de oprichting van het Evan Parker Electric-Acoustic Ensemble waar ook Joel Ryan deel van uitmaakt.

Tijdens )toon) spelen deze drie musici die elkaar al jaren kennen voor het eerst als trio samen, waarbij Ryan electronisch zowel het saxofoongeluid van Parker als het cello-geluid van Uitti live bewerkt. Een uniek concert.

Over Joel Ryan’s album ‘Or Air’:
website

Frances-Marie Uitti:
website

Evan Parker:
website

Gedetailleerde discografie Evan Parker:
website