programma

Vrijdag 30 maart

Nieuwe Vide »

20:00 uur. Opening. Gratis.
Tevens za 31/3 en zo 1/4. 12:00 – 17:00 uur.

Max Eastley (UK) »
Peter Schräder (NL) »
Marissa Evers (NL) »
Der Wexel (NL) »De Britse kunstenaar en musicus Max Eastley presenteert nieuwe en oudere installaties onder de werktitel ‘Kinetic Drawings’. Eastley is een innovator op het terrein van de geluidskunst en sinds de late jaren zestig is al gefascineerd door de ‘toevallige’ wijze waarop sculpturen, installaties en muziek beïnvloed kunnen worden door bijvoorbeeld water en wind. Hij werkt regelmatig samen met ondermeer David Toop, Peter Greenaway, Tomas Köner, Evan Parker, Brian Eno en Spaceheads. Daarnaast in Nieuwe Vide installaties en performances van drie Nederlandse kunstenaars. Peter Schräder bouwt een installatie onder de titel ‘Grito De Auxilio’. In Machinekamer 1 maakt Marissa Evers gebruik van de grijze slagaders van gebouwen: de toe- en afvoerpijpen. Waar zij eerst als willoze gebruiksvoorwerpen dienden, vindt er nu een overgang plaats naar een soort uitbotting: er komt leven in. Er lijkt een virus te huizen in de buizen, ze woekeren en muteren tot klontige rotsformaties. Van binnenuit zijn geluiden te horen van herhalende en haperende machinale tonen, die soms, heel even, overgaan in vogelgezang. Daarmee wandelt de installatie speels langs de rand tussen natuur en elektronica, landschap en machinekamer. Van Der Wexel, alias Wessel Westerveld, zet zowel het geluid als het mechaniek van analoge diaprojectoren om in digitaal beeld en klank. Schräder en Der Wexel geven op de openingsavond een performance in hun installatie.

Zaterdag 31 maart

De Hallen »

Open 18:30 uur. Aanvang 19:00 uur.
Entrée: Passepartout (10 EUR)

Coen Oscar Polack (NL) »
Hydrus (NL) »
André Avelãs (POR) »
David Michael DiGregorio (USA) »Een rondgang door De Hallen Haarlem, waarbij vier geluidskunstenaars voor een nieuwe ervaring van de ruimte of het geëxposeerde werk zorgen. Met de Haarlemmer Coen Oscar Polack. Vervolgens het elektronica-duo Hydrus waarvan dit voorjaar een nieuw album verschijnt. Dan de Portugees André Avelãs, ook wel bekend onder zijn alter ego ‘That Horrible Noise’. En tenslotte de Amerikaanse stemkunstenaar en singer-songwriter David Michael DiGregorio die veel gebruik maakt van elektronische stemvervorming. Het aantal plaatsen is beperkt. Het is raadzaam om tijdig te reserveren.

Zaterdag 31 maart

Patronaat »

Open 20:00 uur. Aanvang 21:00 uur.
Entrée: Passepartout (10 EUR)

SAND (UK) »Het Britse Sand combineert de industriële noise-funk van de jaren tachtig met de digitale mogelijkheden van 2007. De musici – gitaar, bas, toetsen, drums, elektronica, trombone – speelden of spelen ondermeer bij Germ, Apa ini, de bigband van Jimi Tenor en Scorn. Het derde Sand-album ‘The Dalston Shroud’ verscheen onlangs op het prestigieuze label Soul Jazz Records.

Zaterdag 31 maart

Patronaat »

Aanvang 22:00 uur. Einde 04:00 uur.
Entrée: Passepartout (10 EUR)

Fairmont (Can) »
Schijfrijders (NL) »
VJ Tekvids (NL) »De Schijfrijders presenteren Jake Fairley, de Canadees onder het pseudoniem Fairmont een enorme dance-hit had met het nummer ‘Gazebo’. Vpro’s 3voor12 prees ‘Gazebo’ om de ‘bitterzoete melange van extase en melancholie’. Uiteraard maken de Schijfrijders en VJ Tekvids daarbij de avond compleet met hun opzwepende mix van de lekkerste techno, elektro, minimal en breaks.

Zondag 1 april

Toneelschuur »

Open 14:00 uur. Aanvang 14:30 uur.
Entrée: Passepartout (10 EUR)

Rob Young (UK) »
Martijn Tellinga (NL) »
Machinefabriek (NL) »Rob Young was jarenlang hoofdredacteur van het Britse kwaliteitsmuziektijdschrift The Wire, waaraan hij nog altijd bijdraagt. Daarnaast schrijft hij ondermeer voor The Guardian en Uncut en publiceerde enkele boeken over hedendaagse muziek. Young is een kenner van de digitale ontwikkelingen in de muziek en andere kunstdisciplines en publiceert regelmatig over de verbanden daartussen. In de Toneelschuur geeft hij daarover een – engelstalige! – lezing., die omlijst wordt met concerten van Martijn Tellinga, die enkele elektronische composities laat horen en een set van sample-muzikant Machinefabriek die afgelopen jaar internationaal doorbrak met zijn album ‘Marijn’. Het is raadzaam om tijdig te reserveren.